Bryggan – främjar hälsa på väg mot arbete eller studier
Insatsen riktar sig till personer i arbetsför ålder som varken arbetar eller studerar och som bedöms ha långvarig ohälsa, i Östhammars kommun. Syftet är att ge de inom målgruppen ett samordnat individuellt stöd för att närma sig arbetsmarknaden och bryta socialt utanförskap. Stödet består av individuell coachning och samordning av deltagarens nätverk kring allt som stärker deltagarens förutsättningar för arbete eller studier
Mål:
- Efter avslutad insats ska 50% ha gjort en eller flera stegförflyttningar mot arbete eller studier.
- Deltagarna uppger att de fått ny kunskap om hur de kan påverka sin hälsa i positiv rikning.
- Deltagarna har getts stöd att utarbeta den individuella planen så att den även innehåller aktiviteter som är hälsofrämjande
- Region Uppsala har utarbetat och testa ett målgruppsanpassat koncept för ett hälsofrämjande arbetssätt gentemot deltagarna i insatsen.
Målgrupp:
- Personer i arbetsför ålder 16-64 år boende i Östhammars kommun som varken arbetar eller studerar och som bedöms ha långvarig ohälsa.
- Personer som har behov av samordnat stöd och en egen önskan om att finna en väg mot arbete eller studier.
Metod:
- Deltagaren får individuellt och personligt utformat stöd och samordning utifrån sin aktuella situation.
- Stärka deltagarens förutsättningar för arbetsmarknaden och hantera nödvändiga kontakter med exempelvis vård och myndigheter.
- Motivation, coachning och att lotsa deltagarna till det stöd var och en behöver för att närma sig arbetsmarknaden och att samordna stödet.
- Deltagaren ska ha en individuell planering för arbete/studier och för att främja hälsan.
- Innovationsguiden kommer att användas för att utveckla en metod för verksamhetens arbete kring levnadsvanornas betydelse för hälsan och utarbetande av en metod för framtagande av individuell planering för individernas hälsa/levnadsvanor.
- Aktiviteter som stöttar deltagarna till att kunna ta ansvar för sin hälsa och levnadsvanor.
- Insatsen inleds med en förberedelsefas där arbetssätt tas fram gällande den hälsofrämjande delen. Den sista månaden är en avslutsfas för slutrapportering.
Tidsperiod: 2023-09-01 till 2025-12-31.
Samverkansparter: Östhammars kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Uppsala.
Uppskattat antal deltagare: Minst 20 personer ska delta samtidigt