Insatsen riktar sig till personer mellan 18 – 65 år skrivna i Uppsala kommun, med någon form av psykisk funktionsnedsättning som är motiverade att komma ut i arbete eller studier och i behov av samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering.
Syftet är att skapa trygga övergångar när deltagaren är redo för anställning eller studier genom en metodmässig förflyttning. Genom att implementera en effektiv och ändamålsenlig metod och arbetssätt som har rätt organisatoriska förutsättningar ska nuvarande kö arbetas bort.
Mål:
- När den framtagna insatsen har implementerats har tiden i kö till insatsstart kortats.
- Fler individer i målgruppen får rätt stöd i rätt tid för att uppnå egen försörjning genom ett hållbart arbetsliv eller studier.
- En fungerande samverkan motverkar att individer tappar motivationen i väntan på insats.
- Verksamheten har implementerat en hållbar metod och organisation som säkerställer stödet till målgruppen på lång sikt.
- Rutiner och vägar in mellan Arbetsmarknadsförvaltningen och psykiatrin är kända inom verksamheterna.
- Kötiden till insats ökar inte genom att balans mellan in- och utflöde har uppnåtts.
Målgrupp: Personer mellan 18-65 år skrivna i Uppsala kommun, med någon form av psykisk funktionsnedsättning som är motiverade att komma ut i arbete eller studier och i behov av samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering. Personer med intellektuell funktionsnedsättning eller med beslut om daglig verksamhet enligt LSS ingår inte i målgruppen.
Metod: Insatsen består av två faser. I den första fasen utvärderas vilken metod som genererar bäst resultat för målgruppen. Det finns ett flertal beprövade, särskilt framtagna metoder i hur arbetet med målgruppen bäst bör ske för att individerna ska få och behålla ett arbete eller påbörja och slutföra studier. I den första fasen kommer utifrån utvärdering och omvärldsbevakning en bedömning att ske gällande vilken metod som är lämpligast att implementera för att uppnå målen med insatsen.
Under den andra fasen ska sedan vald metod implementeras i verksamheten. I implementeringsfasen ingår att väva samman och hitta synergieffekter med andra redan befintliga verksamheter på Arbetsmarknadsförvaltningen, som till exempel Lärvux, Komvux, Ung lntro och Supported Employment för att målgruppen ska få tillgång till och kunna dra nytta av det som erbjuds i Arbetsmarknadsförvaltningens verksamheter.
Tidsperiod: 2024-10-01 till 2026-12-31
Samverkansparter: Uppsala kommun och Region Uppsala.
Uppskattat antal deltagare: Minst 200 personer, beräknat på nuvarande antal: 56 aktiva, 20 passiva, 100 i kö plus personer som tillkommer i kön under projektets gång.